İngilizce öğrenenler için İngilizce yazılar, motivasyon, farkındalık, temel dersler ve kişisel gelişim yazıları

Kişisel gelişim

Dil Zekası Nedir? Geliştirilebilir mi ?

 

Dil zekası nedir

Dil zekası nedir? Dil öğrenme yetenek ve  zekayla mı orantılı ?

Zekanın yeteneğe etkisi nedir? 

Bir dili öğrenip konuşabilmek ikili bir sistematiğin sonucudur. Bu sistem herkeste aynı şekilde işlemeyebilir. Bu yüzden İngilizce öğrenip konuşabilme yeteneği de kişiden kişiye değişiklik gösteren bir yetenektir. Ancak bu açıklama, ”dil öğrenme yeteneği” olarak bilinen bu algıyı açıklamada yeterli değil.  Çoğumuzun çevresinde bir veya bir kaç dili iyi derecede konuşabilen bazı kişiler vardır. Bu kişilerin dil öğrenme yeteneği veya yatkınlığı olduğunu düşünürüz. Bu algının veya bu yeteneğin olmadığını iddia etmiyorum ama tam olarak neye istinaden söylediğimizi ve işin aslının ne olduğunu anlamaya çalışalım.

Dil öğrenmek, onu konuşabilmek, ve akıcılık düzeyine gelmek! Aslında hepside öğrenim sürecinde, tek bir yetiyi oluşturan mekanizmaların birleşimidir.  Bütün insanlar bir dil bilmeden doğar ve anadilini öğrenirken öncesindeki bir dil söz konusu değildir.  Sonuç olarak ana dil de bir dildir ve yukarıdaki mekanizmaların ürünüdür. Biz anadilimizde zamanla öyle ustalaşırız  ki, bizim için bir dil olmaktan öteye geçer. Sanki elimiz ve parmaklarımız gibi kontrol ettiğimiz bir uzuv gibi otomatik olarak çalışır. Kelime hazinemize ve diksiyonumuza göre kimileri tarafından daha ayrıntılı ve daha iyi kontrol edilir. Ama sonuç olarak bir dildir ve bu mekanizma herkeste eşit çalışır.

Söz konusu bir yabancı dil öğrenimi olunca bu yetiyi oluşturan mekanizmaların her birini gerekli şekilde keskinleştiremiyoruz. Kimileri gerçekten İngilizceyi anlıyor ama konuşamıyor veya anladığı kadar iyi konuşamıyor. Veya çoğu iyi konuşsa bile iyi yazamaya biliyor. Bunun temel sebebi, o dili konuşulduğu topraklarda öğrenmiyor oluşumuzdur. Ancak bu sizin isteğinize bağlı olarak değişen bir kriter olup tembelliğiniz veya  çalışkanlığınız ile paralel olarak gelişen bir yetidir.

Yabancı dil öğrenirken 1- 0 önde olduğunuzu unutmayın

Sonuç olarak gerekli mekanizmaların birleşimi ile bir dil öğrenilmiştir. Ancak tek dezavantajınız bu mekanizmayı fark etmeden öğrenmiş olmanızdır. Yabancı dil öğrenirken işler biraz değişiyor. çünkü düşünen biri olarak sürekli öğrendiğiniz dili sorgulayıp kendi anadiliniz ile kıyaslıyorsunuz. Bu bağlamda baskın çıkan anadiliniz gibi kontrol edildiğini sanıyorsunuz. Buda sizin dezavantajınız oluyor. Ancak fark etmediğiniz bir şey daha var. Ana dilinizi öğrenirken kuralların adını koyarak değil de duyarak öğrendiniz, daha doğrusu dilinizi edindiniz. Bu kurallara dil bilgisi diyoruz ve yabancı dil öğrenirken anadilimizi örnek olacak bir model olarak kullanıp dezavantajı avantaja dönüştürebiliyoruz. Bu bağlamda kendi anadilimizi oluşturan dil bilgisel kurallar yabancı dil öğrenirken iyi bir silaha dönüşebilir. Yani söylemek istediğimiz şey şu ki; Bazı ayrıntılar değişiklik gösterebilse de Anadilinizin dil bilgisel kurallarını iyi bir şekilde öğrenmek ve yabancı dil öğrenirken bu kuralların karşılığını bulabilme de ne kadar ustaysanız, yabancı dili de o kadar hızlı öğrenebilirsiniz.

Dil yeteneğini geliştirmek illede yukarıdaki bahsi geçen kuralları ayrıntılı bir şekilde iyi bilmekten geçmiyor . Çok yüzeysel bir dilbilgisi yeterli olabilir. Veya hiç gerek bile duymayabilirsiniz. Sadece öğretici gücünden emin olduğunuz yöntemin sizden yapmasını istediği şeyi yapın yeter. Bol bol tekrar, ve dinleme ile beyniniz bir başka dil için yeterli altyapıyı kısa sürede oluşturacaktır. Unutmayınız ki yabancı dil öğrenirken beyninizi iyi bir şekilde ikna etmelisiniz. Beyni ikna etmek sandığınız kadar kolay olmadığı için bol bol tekrar ve bol bol dinleme şarttır. Her türlü öğrenimde beyininiz sizin bilgileri aldığınız kontrol panelidir. Bu paneli dil öğrenmeye programlamak sizin elinizdedir.

Dil öğrenme yeteneğinin gelişmiş olduğunu sandığınız insanlar, konuşma, yazma, dinleme ve tekrar alışkanlıklarını disiplinli ve sistematik olarak yapmış kişilerdir. Dil öğrenme yeteneği yoktan var olan bir yetenek değildir. Dil yeteneği farklı zekalarda, farklı hızlardadır ama ortalama aynı aksiyonları yapmaktan geçer. Çok zeki olmak bu süreci sadece hızlandırır. Düzenli dinleme, yazma, okuma ve konuşma yani sistematik tekrar, her türlü zeka düzeyi için yapılması gereken aksiyonlardır.  Dil öğrenme yeteneği herkeste eşit çalışır, vardır ve kesinlikle geliştirebilir bir mekanizmadır.

Konuyla alakalı şu yazıya da göz atabilirsiniz  https://englishturkiye.com/2016/05/dil-yetenegi-nedir-nasil-gelisir.html

Leave a Reply

%d bloggers like this: