İngilizce öğrenenler için İngilizce yazılar, motivasyon, farkındalık, temel dersler ve kişisel gelişim yazıları

Kişisel gelişim

Dil yeteneği nedir nasıl gelişir?

Dil yeteneğin kişiye özel değildir. Dil yeteneği herkeste var olan ve kesinlikle geliştirilmesi gereken bir yetenek türüdür.

Dil yeteneği ve dolayısıyla bir hevesle başladığınız dil öğrenme süreci sizce nerede son buluyor ? Durun tahmin edeyim. Sıkıldığınız yerde! Sıkıldığınız yer tam olarak neresi ? Onu da söyleyelim. ”Dil zekası ve doğal dil öğrenme yeteneği” dediğimiz yetiyi tetiklemek gereken yerde. Yani tamda burada başladığımız süreç bir heves olarak geçmişte kalıyor. Ancak tam o sıkıldığınız an’a kadar öğrendikleriniz halen aklınızda biliyoruz! Ayrıca dili öğrenme olgusunun profesyonel hayat için bir zorunluluk olduğu da malumunuz! Çok dilde iletişim artık bir gereklilik çünkü ”iletişim bir sanattır”.  Bu iletişimi başka uyruktan insanlarla gerçekleştirme çağında olduğumuz da aşikar. Zira devir internet devri…! Siz neden bundan yoksun kalasınız?

Yukarıda bahsettiğimiz zeka ve dil yeteneği tetikleme noktası, öyle sanıldığı gibi gizli saklı bir yeteneği tetiklemek değildir elbette. Sadace yapmak gerekeni yapmak ve yapmamak arası sıradan bir hareketler bütünüdür. Ancak çoğunlukla mazeretlerimiz söz konusudur. Mazeret kelimesinin altını ısrarla çiziyorum

Dil yeteneği mazeretleriniz çoksa kendiliğinden gelişmez.

Yazımızın bundan sonraki kısmının anlam kazanması için ”Mazeret” konusunda hem fikir olmamız gerekiyor. Aksi bir durum söz konusuysa; şu örneklemeyle netleştirelim: ”bir hevesle başladığımız spor salonuna bir kaç ay gittikten sonra, istediğimiz forma gelemeden veda etmek ve geçmişte kalan spor hevesiyle istediğimiz gibi görünememek”. Sanırım şu an daha net bir şekilde ilerleyebiliriz. Nasıl ki azimle spora devam edince muhteşem vücutlara kavuşulabiliyorsak; aynı şekilde İngilizce eğitim sürecinize de sadık kalırsanız, ki bu spordan bile daha kolay, eninde sonunda çalışmalarınızdan sonuç alırsınız!

Yapmak gereken nedir ? Mazeretlerden nasıl kurtuluruz? Tamda bu nokta da şunu itiraf etmekte fayda var; Maalesef yardımcı olamıyoruz :)!!!! Çünkü hiç kimse mazeretlerinizi sizin kadar gerekli veya geçerli bulamayabilir! (yinede fikir sahibi olmak isterseniz ingilizce yazdığımız bir başka konuya bakabilirsiniz) What refrains us in learning systems and speaking english )

Evet; mazeretler veya yapmak gerekenler arası gidip geldiğimiz karmaşada maalesef size kimse yardımcı olamaz. Yapmak gerekenleri yapmak veya yapmamak sizin elinizde, zira kimse elinizden tutup sizi zorlamayacak. Lakin yeterince isteyince neden hamle yapılmasın? Derslerden sonra kısa veya uzun tekrarlar veya en kötü ihtimalle dersten önce bağlantının kopmaması adına, bilgileri tazelemek sizce ne kadar zor olabilir ki ? Olamaz elbette. Ancak sürekli erteleyince tekrar etmek gerekenlerin de miktarı artıyor ve bu noktada dönem dönem ”başa dönüp tekrar etmem gerekiyor” diye söylenerek, ve yapmak gerekeni zamanında yapmamanın pişmanlığıyla, kabarmış bir bir tekrar listesinden ötürü olmamız gereken seviyeden de geri de kalıyoruz…Ve tamda oralarda bir kopuş başlıyor. Oysaki bu pişmanlığın duyulduğu an; zaman ve para çoktan harcanmıştır! Yani özünde, dil öğrenme süreci yapılması gerekenleri göz önünde bulundurunca, kolay veya zor diye ikiye ayırabileceğimiz bir olgu. Özellikle de ingilizce, zamanında yapılması gereken tekrar ve benzeri hamlelerle kesinlikle üstesinden gelinebilecek dünyanın en kolay dillerinden birisidir!

Dil yeteneği emeklerinize uyum sağlayan doğal bir mekanizmadır

dil yeteneği nedir

Siz gerekenleri yaptığınız ve bunu zamana yayarak devam ettirdiğinizde; nihayetinde asıl olay burada başlıyor ve beyniniz sizin yetenek diye adlandırdığınız süreci başlatıyor. Bilimsel mercilere göre, tabiri doğru ise beynimiz yeni nöronlar üretiyor. Bunun oluşmasını sağlamak sizin elinizde! Yani kısaca dil yeteneği doğru noktada gelişmeye başlıyor. Dil öğrenme yeteneği sizin oluşturduğunuz nöronlardır demek pek de yanlış olmaz.

İşte bu süreç başladığında, ingilizce eğitim sürecinizde başardığınızı farkediyorsunuz. Nasıl mı? Duyduğunuzu anlar hale gelmek sizce de en büyük Kanıt değil mi ? Yetenek, düzenli egzersiz ve tekrarlar ile kendiliğinden gelen beyinsel aktivitelerin sonucuysa, dil yeneteği de bu tanımdakiyle aynı anlama gelebilir! En aşikar olanı da nasıl geliştirildiği. Dilerseniz konuyla alakalı bir başka blogda olayın sosyal tarafını da değerlendirmiş olan şu yazıya da bakabilirsiniz: https://blog.e-bursum.com/dil-ogrenme-yetenek-isi-midir/

Leave a Reply

%d bloggers like this: