İngilizce öğrenirken kilit unsur dinlemek mi?
- İngilizce öğrenimi
- 19 Şubat 2016
- Yorum yaz

İngilizce öğrenirken kilit unsur ‘dinlemektir’… Bakmak ve görmek gibi, işitmek ve dinlemek de farklıdır.
Duymak, iletişim süreci boyunca, gelen mesajları doğru bir şekilde alabilmek ve yorumlamak için kullandığımız yetenektir. Keza etkili bir iletişim kurmak için iyi bir dinleme şarttır. Dinleme olayı genel olarak iyi mi kötümü veya kim olduğunuz ve kimden ne dinlediğinize göre değişen bir tanımdır.
Yabancı dil öğrenim sürecinde bütün öğrencilerime sıklıkla ve ısrarla dinlemenin öneminden bahsediyorum. Çünkü bütün dillerde olduğu gibi ingilizce öğreniminde de kilit nokta dinleme egzersizidir. Lakin asıl problemde burada başlar.
Hayatla ve hayatta olan diğer bütün bireylerle ve keza diğer canlılarla iletişim kurmak için 5 duyu organımızı birden kullanırız. Görme, işitme, koku alma dokunma ve tad alma… Hayatı yorumlamaya yaşamaya yeter diye düşünüyorum. E tabi herkesin bu 5 duyu organını kullanma şekilleri de değişiklik gösterecektir. Halbuki dil öğrenirken bizim için en gerekli olanı, işitme yeteneğidir ve bunu avantaja dönüştürmek sizin elinizde.
İşitme konusu kendi içinde ayrıntılı bir yetenektir. Çünkü günlük hayatta neyi, ne derece dikkatli dinleyeceğinize otomatik karar veriyorsunuz. Bu bağlamda dinlemek işitmek ile tam olarak aynı anlama gelmez.
Bu yüzden dikkatli bir dinleme sağlamak için, sıradan işitme veya duyma yeteneğimizden arınarak saf dinlemeye, duyarak anlamaya özen göstermeliyiz.
Şimdi şöyle bir iki örnek vereyim
Mesela hepimiz önem verme önceliklerimize göre, hakkında bilgi sahibi olmak istediğimiz kişilerle alakalı bir söz geçince kulak kesiliriz Tam o sırada, orada full anlama devreye giriyor… çünkü merak ediyoruz, duymak istiyoruz. Veya küçükken size ilginç gelen bir hikayenin size anlatıldığı anlarınızı muhtemelen bilirsiniz. 1 kere dinledikten sonra bile, baştan sona, bir başkasına anlatabildiğiniz hikayaler de olmuştur büyük bir kısmını unuttuğunuz hikayelerde olmuştur dimi ? 1 kere dinleyerek baştan sona anlatabildiğiniz bu hikayeleri çok dikkatle ve hayal gücünüzle birleştirerek dinlediniz… Bunu anladığınız dilde yani ana dilinizde isteyerek dinlediniz ve öğrendiniz. Ama asıl anlatmak istediğim bunu kendi dilinizde de ‘dikkatle dinleyerek’ öğrendiğiniz hususudur. Dikkatsiz dinledikleriniz aklınızda çok kalmadı.
Asıl konuya dönecek olursak dil eğitimlerinde de dinlemek kilit unsur… Dikkatinizi verdiğiniz merak ettiğiniz şeyi dinlemek kadar güzeli var mı zaten?
Dinlemenin öneminin altını ısrarla çizen ve dinleme kabiliyetlerimizi geliştirmenin yollarının anlatıldığı şu linkte muhtemelen çok şey bulacaksınız…
http://www.skillsyouneed.com/ips/listening-skills.html
Veya dinlemekle alakalı bir diğer şu yazı dada çok çok önemli ayrıntılardan bahsedilmiş: http://www.skillsyouneed.com/ips/listening-misconceptions.html
Henüz yorum yapılmamış.