ENGLISH TURKIYE
Anasayfa » Kişisel gelişim » İngilizce seviyeniz eğitiminizle mi orantılı?

İngilizce seviyeniz eğitiminizle mi orantılı?

İngilizce seviyeniz eğitiminizle mi orantılı?

İngilizce seviyeniz veya bilgiyi kağıt üstünde gösterme, üniversiteyi bitirmek için uğraşan öğrenci kesiminin kendi geleceklerine attıkları imzanın tablosudur.

İngilizce seviyeniz eğitim düzeyinizle alakalı olabilir mi ? Üniversite mezunu birinin İngilizce bilmesi şart mı ? 

İngilizce seviyeniz tahsilinizle doğru orantılı mı?

İngilizce seviyeniz veya bilginiz eğitim düzeyinizle alakalı olabilir mi ? Bu soruyu neden sordum! Çünkü hepimizin kabul ettiği genel kanı; üniversite mezunu birinin mutlaka yabancı dil bilmesi gerektiği veya yabancı dil bildiği beklentisi’dir. (Zenoglosofobia denen fobinin kaynağı bu olabilir mi ?)

Gerek profesyonel, gerekse de kişisel ilişkilerimden edindiğim gözlemlere dayanarak (çevrexperience- enviro-experience) Genel kanım: İngilizce seviyesi, kişinin eğitim düzeyiyle alakalı değil. Zira; genel kanıya göre kişinin İngilizce bilgisinin eğitim düzeyiyle doğru orantılı olduğunu kabul etseydik sonuç çarpık olurdu. Çünkü üniversite mezunu 10 kişiden sadece 1’i genel kanıya uygun düzeyde İngilizce biliyor! Bu bağlamda söz konusu yabancı dil olduğu zaman daha çekimser davranan veya kaçamak davranan veya kaçamak konuşanlardan iseniz İngilizce konuşamıyorsunuz demektir. Veya İngilizce seviyenizin tam olarak nerede olduğunu bu linkteki https://preply.com/en/blog/2015/10/01/english-language-levels-how-can-you-determine-your-level/ yazıdan ön görebilirsiniz 

Kötü konuşmak mı, hiç konuşmamak veya kaçmak mı ?

İngilizce bilmek olgusu (ifade kabiliyetiniz çerçevesince) o dili konuşmak olarak tanımlanır. Konuşma isteğiyle kendini ifade ederken çok rahat olan öğrenci profili benim favori kesim öğrencilerimi oluşturuyor. 14 yıllık deneyim ve birikimlerimi göz önünde bulundurup, eğitim düzeyi yüksek veya düşük olup da ders verdiğim yüzlerce öğrenciyi kıyaslayınca, İngilizce düzeyinin, kişilerin tahsil düzeyinden tamamen bağımsız çalışan, dil mekanizmasıyla alakalı olduğu sonucuna vardım. Yani en iyi üniversitelerden mezun olmak veya bir kaç bölümden mezun olmak eşittir çok iyi İngilizce bilmek veya konuşmak değildir! 

İngilizce eğitim diğer derslerle aynı konumda olmamalı

Ükemizde genel olarak, İngilizce bilmek olgusu kağıt üzerinde kalıyor. İngilizce sınavları geçmek için tekniğe dayalı bazı kelime ve yapıları ezberlemek, tarih veya coğrafya ve benzeri diğer derslerin sınavlarını geçmek için yapılan geçici ezber çabasıyla aynıdır. Yani özetle amaç sınav geçme kaygısı. Bilgiyi kağıt üstünde göstermek (ki bu da kalıcı bir bilgi değildir) üniversiteyi bitirmek için uğraşan öğrenci kesiminin kendi geleceklerine attıkları imzanın tablosudur. Zira özellikle üniversitelerde verilen İngilizce eğitimler hiçte yabana atılacak türden değil. Ancak, İngilizce bölümünde okumayan öğrencilerin zorunlu ders olarak kabusu haline gelen İngilizce dersinin gelecekte ne derece gerekli olacağı konusunu tartışmaya gerek var mı ? Özellikle üniversite öğrencilerine bir hatırlatma olarak konumuzun başlığına bir daha göz atmalarını hatırlatmak isterim. İngilizce bilmek sadece üniversitede değil, üniversiteden sonra da gereklidir. 

İngilizce seviyeniz Ve ingilizce bilginiz neden çok önemli?

Yabancı dil bilmenin önemi her geçen gün daha bir önem kazanıyor. Gelişen teknoloji, ulaşım imkanları, haberleşme ağı ve sınırlarımızın ötesine geçen sosyal ağları göz ardı edemeyiz. Bu bağlamda İngilizce bilmek 10 yıl öncesine kıyasla çok daha büyük bir öneme sahip. Bilgisayarlar, tabletler, telefonlar ve benzeri teknolojik cihazların, hayatımız da önemli bir yere sahip olduğu çoğumuz tarafından kabul edilen bir gerçek. Bütün teknolojik cihazlar ve iletişim ağlarının üzerine kurulu olduğu İnternet çoğunlukta İngilizce dilinden ibaret.

İngilizcenin bir dil olarak neden bu derece popüler olduğunun sebeplerini aramaya gerek yok zira dünya milletleri iletişim için İngilizceyi seçmiş durumda. Bize düşen bu popülariteyi anlamak değil onun bir parçası olmaktır. Akademik eğitimlerimizden sonra başlayan profesyonel hayatlarımızda ve bir iş bulma yolundaki görüşmelerimiz sırasında İngilizce ve hatta artık ikinci bir yabancı dil bile tercih sebebi olabilmekte. Hem iş ilişkilerimiz hemde sosyal ilişkilerimiz açısından ikinci bir yabancı dilin önemini tartışmaya gerek yoktur. Dünyaya bakış açımızı değiştirmek ve kişisel gelişim sürecinde ilerlemek, en az bir yabancı dil bilmekten geçer. Bu bağlamda İngilizce seviyeniz, hem konuşma hemde yazma bazında çok önemlidir. Bu önemin farkında olmalarına rağmen bir çok insan İngilizce eğitimine gerekli önemi göstermiyor ve şu soru ülkemizde haber olup gidiyor. Neden İngilizce öğrenemiyoruz? Merak ediyorsanız söz konusu yazı linkte.

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.

Yorum Yaz