İngilizce öğrenenler için İngilizce yazılar, motivasyon, farkındalık, temel dersler ve kişisel gelişim yazıları

Kişisel gelişim

Yabanci dilde katmanlar ve anadil düzeyi

Dil öğrenmek zordur! dilin katmanlarını anlamak gerekir. 

Sevgili arkadaşlar sizlere bugüne kadar İngilizce öğrenme sürecini kolaylaştırmanın yollarından ve konuşma ağırlıklı yöntemler veya konuşma geliştirmeye yönelik içerikler paylaşmaya çalıştım. Başka yazılarımda, İngilizceyi anlamak ve İngilizceyi konuşmak olgularının farklı  olabildiğinden de bahsettim. Lakin genel öğrenci portföyü açısından bakınca İngilizce öğrenmenin pek te kolay olmadığını söylemek mümkün. Lakin bunun üstesinden gelmek gerekir.  İngilizce eğitim sürecinize şunu kabul ederek başlamak zorundasınız. İngilizce öğrenmek zordur. Çok kolay olsaydı etrafımızda, bu eğitim sürecinden geçmiş herkesin, hepimizin hayalindeki gibi konuşması gerekmez miydi? O halde hedefe doğru basamaklar ile yaklaşmak ve birazdan bahsedeceğim dilin katmanları konusunu anlamanız gerekmektedir.

Dünyanın en çok konuşulan dilinin hangisi olduğu bir yana, ülkemizde veya dünyanın bu bölgesinde ( in this part of the world) en çok rövanşta olan yabancı dil İngilizcedir. Ne derece uluslararası olduğu da dünya otoritelerince kabul edilmiştir. Lakin çoğu ülke demografisi bazında, iyi İngilizce konuşamamak sistemsel bir sorun olup temelinde az iletişim yatmaktadır. Ve tabi Türkiye açısından batıya olan uzaklığımızın da etkisi olduğu gözden kaçacak bir ayrıntı değildir. Batılı ülkelerde genel olarak İngilizce konuşabilenlerin sayısının yüksek olması birbirlerine yakınlıkları ile alakalı.  Doğal olarak dil öğrenim sürecinde en önemli nokta olan iletişimin üstesinden gelmişler…Ancak bu geçmişin problemidir. Günümüzde teknoloji sayesinde iletişimin ve yurt dışı çıkışının artması üzerine bu problemi eskiye oranla bir nebze de olsa aştık. Buna rağmen Türkiye de halen yetkin düzeyde İngilizce bilen insan sayısı nüfusa oranla maalesef çok çok azdır. Enteresan bir şekilde ikinci bir dilin çoğu iş ilanlarında tercih sebebi olarak beyan edilmesi ise madalyonun diğer yüzünü oluşturuyor.
Şimdi gelelim İngilizce konuşma sürecine ve bu işte iyi bir yere gelmenin neden zor olduğuna.  Diller çift katmanlı bir olgudur.  Özellikle İngilizce gibi grameri açısından düzensiz olan bir dilde katmanlar daha fazla olabilir. Zira İngilizce , dünyanın birbirinden farklı coğrafyalardaki ülkesinde hem resmi ana dil hemde diğer bölgelerde  iletişim dili olarak kabul edilmesinden kaynaklı  olarak çok kozmopolit bir hale bürünmüştür. Teknolojinin, yani makinelerin ve dolayısıyla programlamanın da dili olması gibi esnekliği ise cabası . Bu ayrıntıları bir yana bırakıp çoğu dilde olduğu gibi çift katmanlı olarak görmeye çalışalım

Birinci katman: Dilin kurallar ile açıklanabilen, matematiksel sayılabilecek, yabancılara öğretilebilen katmanıdır.  Bu katman İngilizce eğitim kurumlarının hedef alabileceği optimum düzeydir. Temelde, konuşma, yazma, dinleme ve temel iletişim şekillerini geliştirmeye yönelik ve belli bir müfredat ile ilerlenmesi gereken unsurlardan oluşur. Bu süreç boyunca da, dilin nasıl bir araya geldiğini açıklayan iskelet yapıyı yani gramerini de öğrenmeye çalışırız. Ve yabancı dil öğrenimin de ilk olarak öğrenmek zorunda olduğumuz en hayati katmandır. Bu katmanı öğrenme şeklimizin, anadil öğrenim süreci ile bazı açılardan benzerlikleri olsa da neredeyse hiç alakası yoktur. Çünkü anadil öğrenme süreci, kusursuz mekanizmaların ardıl veya yer yer eş zamanlı olarak devrede olması ile edinilmiş bir bilgidir.

İkinci katman. Dilin sadece yaşayarak ve birinci  katmanda elde ettiklerimizi uygulayarak, bire bir ilişkiler içinde olup dili duygularımızla yaşayarak, bir kez daha öğrendiğimizi fark edebileceğimiz ve olasılıkların arttığı katmandır.  Elbette olasılıklar arttığı için sadece bazı ayrıntıları resmedebilmek mümkündür. Yabancı dil öğreniminin bu aşamasında, elde olan şey, birinci katmanda edindiğimiz İngilizce yabancı dil bilgileridir. Ancak bu bilgilerle, ana dili ingilizce olan biriyle “konuşmak” ile bu dili sizin gibi sonradan öğrenmiş biriyle “konuşmak” arasında emin olun çok farklar göreceksiniz. İngilizceyi sonradan öğrenmiş biriyle konuşmanın ve anlaşmanın daha kolay olmasının sebebi ise, ortalama aynı şekilde ve aynı yabancı dil algısı ile düşünmenizden kaynaklıdır. Elbette çok daha başka istisnalar da söz konusudur. Genel olarak ana dili İngilizce olan kişileri anlamanın görece daha zor olduğu genel kanıdır.

Bunun da sebepleri kendi içinde birden fazla ögeye bağlı olabilir.  Örneğin, birinci katmanda ki  ingilizce eğitim sürecinizde ana dili İngilizce veya orijinal aksanlı olan bir eğitmenden eğitim almış olmanız daha etkili bir anlama deneyimi sağlasa da maalesef tek başına yeterli değildir. Çünkü İngilizce öğreten bütün eğitmenler yerli veya yabancı fark etmeksizin, öğrencinin anlamasına çok daha uygun bir dil seçebilir ve dili kullanma şeklini ayarlayabilir. Konuşacağınız kişinin, hangi uyruktan olabileceğinin yanı sıra herkesin İngilizce öğretmeni olmadığını unutmayınız. Bu katman birebir ilişkiler içinde olmanızı kesinlikle gerektiren, en hayati katman olup konuşma becerinizi geliştirmede tek başınıza olduğunuz öğretilemez bir düzeydir. Kısa süre içinde çok iyi derecede akıcı ve ileri düzeyde İngilizce konuşabilmek kesinlikle ve maalesef çok zordur.

İngilizce nasıl öğrenilir ve  İngilizce özel ders başlıklı kategoriye de göz atmak isteyebilirsiniz

Leave a Reply

%d bloggers like this: